Dijital ortamda bir zorbalığa, hakarete, haksızlığa veya itibarına yönelen bir davranışa, paylaşıma veya içeriğe muhatap olan kimseye “e-mağdur” diyebiliriz. Kısaca “haksızlığa maruz kalan kişi” olan mağdur; buna elektronik ortamda maruz kalmış ise “e-mağdur” olarak nitelenmektedir. Bu şekilde doğan tüm mağduriyetlere ise “elektronik mağduriyet” ifadesinden hareketle “e-mağduriyet” kavramını kullanmaktayız. Başlıca türleri şöyle sıralanabilir:
Dijital çağ hayatımızı kolaylaştırıyor. İnternet ile başlayan bu çağ yapay zekâ evresine ulaştı ve her geçen gün gittikçe gelişiyor. Bu hızlı gelişme, beraberinde kazanımlar kadar mağduriyetler de üretiyor. Günümüzde internet ortamı (sosyal medya, arama motorları, internet haberciliği) doğru bilgiye hızlı ulaşma ve dayanışmanın alanı olmaktan çok manipülasyonların, itibar suikastlarının, hak ihlallerinin alanı olmaya başlamıştır.
Bu tür olumsuzluklarla mücadele edecek çok sayıda ve maalesef karmaşık denecek seviyede düzenlemeler var. Bunların; hızlı, doğru ve etkin kullanılması gerekiyor. Aynı şekilde dijital mecranın kendi kurallarına uygun şikâyet, itiraz ve düzeltme mekanizmaları bulunuyor. E-mağduriyet, insan hakları olgusundan hareketle dijital sahada hakların korunması, tedbirler alınması ve hukuki yollara başvurulmasını içeren girişimlerin tümüdür. Kısaca temel hedef “e-mağdur” kimsenin haklarının savunulmasıdır.